Les notícies falses, conegudes també amb l’anglicisme fake news, són un tipus de faula que consisteix en un contingut pseudoperiodístic difós a través de portals de notícies, premsa escrita, ràdio, televisió i xarxes socials i l’objectiu de les quals és la desinformació.
Siguem capaços de no deixar-nos influir pel muntatge interessat d’informacions que només pretenen crear confusió i perdudes en la nostra individualitat a l’hora d’interpretar i valorar situacions.
Jordi Soler fa un fantàstic article sobre aquest tema i escriu:
«Cada vegada amb més freqüència pensem amb una trama de dades i idees facilitats per les xarxes. Creiem qualsevol cosa que es presenti amb una certa contundència; som la població més informada de la història, però també la més vulnerable.
Mai abans en la història del món el ciutadà comú havia tingut tant d’accés, i tan fàcil, a la informació; no s’havia bregat en un altre temps amb un torrent similar de notícies, dades, teories, hipòtesis, opinions, ni aquestes s’havien difós mai de forma tan invasiva ni a tanta velocitat.
Els habitants del segle XXI, assetjats permanentment pel tumult d’informació, dades i idees que carreguem en la butxaca, hauríem de preguntar-nos, quins pensaments són veritablement meus? Dins de la Xarxa no pensem: pesquem.
De la nostra credulitat s’aprofita qualsevol persona sense escrúpols que sàpiga presentar una mentida com a veritat, cosa que mai en la història del planeta havia estat tan fàcil.
Per a combatre aquesta credulitat no hi ha com l’escepticisme. Pirrón va ser primer pintor, artista plàstic com Duchamp, i després es va enrolar com a expedicionari en l’exèrcit d’Alejandro Magno. En aquests viatges va entrar en contacte amb els mags caldeus i els gimnosofistes de l’Índia. D’ells va aprendre aquest estat de sòlida impertorbabilitat que el caracteritzava, aquest desagafo i aquesta indiferència que el va convertir en el mestre d’un selecte grup de deixebles als quals ensenyava, per exemple, a no ser esclau de les opinions, començant per les d’un mateix.»
Tornem als nostres orígens en el pensament i filtrem des de la nostra pròpia perspectiva, amb la neteja de mires i amb l’objectiu d’aproximar-nos a la veritat.