La vacunació contra la covid comença a Espanya amb un atapeït calendari i el repte de la seva distribució.
Espanya ha començat a vacunar aquest diumenge 27 de desembre del 2.020 contra el coronavirus: això és tot el que se sap (i el que no) sobre la campanya de vacunació més esperada des de l’inici de la pandèmia.
Repassem totes les claus del pla de vacunació
La vacuna de Pfizer i BioNTech han estat les primeres a obtenir el vistiplau de l’Agència Europea del Medicament i l’autorització condicional de comercialització de la Comissió Europea.
Aquesta vacuna s’ha desenvolupat amb la tecnologia d’ARN missatger (ARNm), que significa “àcid ribonucleic missatger”. L’ARN missatger funciona com una espècie de manual d’instruccions que ensenya a les cèl·lules com produir la part del patogen (antigen) que mobilitza al sistema immunitari.
El ARNm el que conté és una còpia de part del codi genètic viral que el sistema immunitari detecta de manera que el cos aprèn a defensar-se del patogen sense risc al fet que la malaltia es desenvolupi.
Es necessiten dues dosis perquè la vacuna de Pfizer tingui la major eficàcia. És a dir, cada persona s’haurà de vacunar dues vegades i el temps que ha de passar entre una dosi i una altra és de 21 dies. Segons els assajos clínics, seria en el termini d’un mes quan es desenvoluparia la immunitat.
Els efectes adversos més freqüents es van detectar durant la recerca després de la segona dosi i només van ser reaccions locals (84.1%), fatiga (62.9%), cefalea (55.1%), miàlgies (38.3%), esgarrifances (31.9%), artràlgies (23.6%) i febre (14.2%), sent menys freqüents en els de 55 anys o més. A més, són efectes adversos habituals i no greus.
Amb posterioritat exposarem els calendaris previstos i els grups a vacunar en funció de prioritats molt definides…