Encara que la ciència ha avançat a passos gegants, encara falta una troballa important que canviï el rumb d’aquest virus. La ciència es mobilitza amb desenes de medicaments sota assaig i un centenar de projectes de vacunes programats contra la covid-19, encara que encara s’està a l’espera de la gran troballa que canviï el rumb d’aquesta malaltia.

Tractaments

La dexametasona per a reduir la mortalitat.
Barat i disponible àmpliament, aquest esteroide és ara com ara l’únic medicament que sembla millorar la supervivència entre els malalts de la covid-19. Però només afecta els pacients més greus, és a dir, els qui es troben sota respiració artificial i, en menor mesura, els qui reben oxigen mitjançant una màscara.

El remdesivir, camb una eficàcia modesta. La revista New England Journal of Medicine va publicar al maig una recerca sobre la capacitat d’aquest antiviral d’escurçar el temps de recuperació dels malalts. Però la seva eficàcia no és espectacular: redueix aquest lapse de temps de 15 a 11 dies entre els malalts hospitalitzats i no té cap incidència en la mortalitat. els Estats Units i el Japó van validar l’autorització d’urgència per a emprar el remdesivir en hospitals. Europa avalua la seva autorització en el mercat. Fabricat pel laboratori Gilead, el remdesivir va ser inicialment desenvolupat -en va- contra l’Ébola.
La hidroxicloroquina, una saga mediàtica.
Promogut pel president Donald Trump i el controvertit doctor francès Didier Raoult, aquest tractament no va provar fins ara la seva eficàcia, bé al contrari. L’assaig clínic britànic Recovery va concloure que la hidroxicloroquina no té un efecte beneficiós contra la covid-19. Per això, els Estats Units va retirar el dilluns l’autorització d’urgència per al seu ús. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar el dimecres la suspensió dels assajos clínics amb aquesta molècula emprada contra el paludisme.
Però els seus partidaris continuen defensant-la, especialment després que la prestigiosa revista The Lancet hagués de retirar un estudi que apuntava als seus efectes nefastos per les sospites de frau.
Una combinació?
En total, més d’un miler d’assajos clínics està en curs en el món sobre desenes de tractaments, segons la base de dades de The Lancet (https://covid-trials.org/).
Destaquen l’associació de dos medicaments anti-VIH -el lopinavir i el ritonavir-, la transfusió de plasma sanguini de persones curades a malalts, l’antipsicòtic clorpromazina i el tocilizumab.

Bovines Quantes?

L’OMS enumera 11 assajos clínics en curs per a d’altres vacunes potencials en el món, dels quals cinc es duen a terme a la Xina.
Fins ara només es van publicar resultats parcials, alguns descrits com a «encoratjadors». Entre els més avançats, està el projecte europeu de la Universitat d’Oxford, en cooperació amb AstraZeneca, i el xinès de l’Acadèmia Militar de Ciències Mèdiques i de la companyia farmacèutica CanSinoBIO.
A més d’aquests assajos en curs, l’OMS comptabilitza 128 projectes de vacunes potencials que es troben en fases prèvies. L’Escola de Londres d’Higiene i Medicina Tropical cita per la seva part 194 projectes, dels quals 17 es troben en fase d’assaig clínic.

Les dates

L’Agència Europea del Medicament va estimar a mitjan maig que sent «optimistes» la vacuna podria estar llesta en un any. Però molts països esperen la seva posada a punt a la fi d’any, per a evitar una segona ona de l’epidèmia amb l’arribada de l’hivern en l’hemisferi nord.
Així, els Estats Units espera distribuir en el marc de la seva operació «Warp speed» 300 milions de dosis al gener de 2021, és a dir, pràcticament a la totalitat de la seva població, mitjançant finançament i suport als laboratoris.
A la Xina, la companyia farmacèutica estatal Sinopharm, que prepara actualment dues vacunes potencials, confia a llançar-les al mercat entre finals de 2020 i principis de 2021.
A Europa, on diversos projectes estan en curs, també es treballa a aquests terminis. Alemanya, França, Itàlia i Holanda van signar per la seva part un acord amb AstraZeneca per a subministrar a la UE 300 milions de dosis.

El preu

Els grups farmacèutics repeteixen que les vacunes es vendran a un preu assequible, fins i tot al seu preu de cost.
AstraZeneca es va comprometre a «no treure beneficis d’aquesta vacuna», segons el seu president a França, Olivier Nataf, que planteja un preu d’uns 2 euros la dosi.

Per a qui?

Els Estats Units va anunciar la seva intenció de donar prioritat a les persones majors, els ciutadans amb antecedents mèdics i els treballadors «essencials».
Esperem que aquest pla d’intencions escurci els terminis i aconseguim combinar esforços en les recerques per a combatre un perill en el qual fins avui tots estem sotmesos a la seva poderosa influència.